fredag 4 augusti 2023

Gamar.

Jag har läst hela.

Gamar, hyenor och sjakaler är trevliga och anständiga varelser jämfört med dessa exemplar av skapelsens krona.

Avskyvärt och vidrigt är för svaga adjektiv för att beskriva deras beteende.

Vad ville de?

Varför njöt de av andras olycka?

Skulle de samla ”likes” på tiktok?

För mig är det ett obegripligt beteende.

Jag borde tycka synd om dom som filmade, eftersom de verkar skadade, men...

(OT 20230804)

 

6 kommentarer:



  1. ÄR DET BROTTSLIGT ATT FILMA EN OLYCKA?
    PRIVAT STRAFFRÄTT, RÄTTEGÅNG BROTT KRÄNKNING AV INTEGRITET OCH FRID SAMT ÄREKRÄNKNING ÄR DET BROTTSLIGT ATT FILMA EN OLYCKA?
    Att filma en olycka kan bedömas som olaga integritetsintrång (4 kap. 6 c § Brottsbalken, BrB). Av lagtexten framgår att:

    “Den som gör intrång i någon annans privatliv genom att sprida … bild på eller annan uppgift om att någon utsatts för ett brott som innefattar ett angrepp mot person, frihet eller frid, 4. bild på någon som befinner sig i en mycket utsatt situation … döms, om spridningen är ägnad att medföra allvarlig skada för den som bilden eller uppgiften rör, för olaga integritetsintrång till böter eller fängelse i högst två år.”

    4 kap. 6 c § BrB
    Om man tar en bild eller filmar en olycka kan det handla om att sprida bild på att någon befinner sig i en mycket utsatt situation, om spridningen är ägnad åt att medföra allvarlig skada för den som bilden rör. Med skada avses enligt lagkommentar skada på privatlivet och den personliga integriteten. Att den ska vara allvarlig innebär att det ska handla om situationer där spridningen kan leda till psykiskt lidande eller andra allvarliga negativa konsekvenser för den enskilde.

    För att man ska kunna dömas för olaga integritetsintrång krävs det att bilderna faktiskt sprids. Filmas eller fotas bara olyckan och sprids inte bilderna, är det inte talan om olaga integritetsintrång. Med spridning avses att uppgifterna görs tillgängliga för fler än ett fåtal personer. Spridningen ska vara ägnad åt att medföra allvarlig skada. Det innebär inte att den måste göra det i det enskilda fallet, utan den ska typiskt sett kunna medföra sådan skada.

    SvaraRadera
  2. Dom som filmar har inget liv.

    SvaraRadera
  3. Jag läste insändaren vid frukostbordet,men tappade aptiten ganska fort.Hur f*n tänker man om man prioriterar att filma en olycka i stället för att försöka hjälpa till?Jag har inte ord för att beskriva min avsky.

    SvaraRadera
  4. Ett vidrigt beteende som påminner starkt hur man gick man ur huse, för att bevittna en avrättning. Man hade ju hoppats att människan hade utvecklat sin förmåga att känna empati. Istället för skålar att samla blod så står de där med sina smartphones. Synd att användarna inte är särskilt smarta.
    Jag har själv sett med egna ögon hur sk människor stod och filmade när en person miste livet. Skulle vara straffbart att ens uppehålla sig på en olycksplats,om man inte fyller någon funktion.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anonym!
      Instämmer i princip,

      Radera