tisdag 7 september 2010

West Side Story 1990

1988 gjorde vi alltså Cats, men 1989 var Gillis i USA, jag minns inte exakt när, och då blev det ingen musikal.
1990 var alla niorna i Stockholm, och vi såg West Side Story på China, om jag nu minns rätt. Detta var före de s.k. enheternas tid, och jag hade en ny nia varje år, och inte som senare vart tredje. Följaktligen var jag alltid engagerad i musikalarbetet.
Någon gång under våren hade jag skrapat ihop ett gäng musikanter som spelade på ”Tema dans” någon gång i mars. Där sjöng en kille från Grönskåra, Johan Johansson, JJ kallad. Han var duktig och jag tror att det var den insatsen, som gav honom självförtroendet att ta den tunga huvudrollen som Tony i Jets.
För alla er som inte kan handlingen i West Side Story rekommenderar jag

http://sv.wikipedia.org/wiki/West_Side_Story
eller
http://www.westsidestory.com/site/level2/archives/bibliography/bibliography.html

Maria var vikt åt Ann Svensson (numera Hultman) från Ruda. Övriga finns i en diffus dimma, men jag tror att Niklas Kangefjärd var med i Sharks, liksom Johan Bjurelid från Berga.
Orkestern bestod av Andreas Petersson: trummor, Runborg: piano, Gillis: gitarr, Strömer: elbas, Lennart: saxofon, AK (Anna-Karina Andersson), TO (Tobias Edvardsson) och Roger Blom: trumpet och Andreas Lengyel: trombon.
Lennart gjorde blåsarrangemangen med hjälp av de noter, som Gillis hade köpt in för ändamålet. Vi hade, som alltid, en bra orkester
Gillis drog, liksom vid Cats två år tidigare, ett mycket tungt lass. Utan honom hade nog inte musikaltraditionen kommit igång och levat vidare.
Bilderna har jag fotograferat av från videon, som Weine Svensson spelade in. Observera, att vi, liksom när det gällde Cats och även några senare musikaler, spelade en föreställning utan publik enbart för inspelningens skull. Jag tror, att det hade med ljuset att göra, men resultatet är som synes inte av nutida kvalitet.
Vidare hade vi inga trådlösa mikrofoner. De första myggorna tror jag kom året därpå, i ”Annie get your gun”.
Den berättar jag om nästa gång.
Se även mina tidigare inslag
http://h-gstromersblogg.blogspot.com/2010/06/cats-1988_6268.html
http://h-gstromersblogg.blogspot.com/2010/06/sa-har-borjade-det.html
http://h-gstromersblogg.blogspot.com/2010/06/massvis-med-musikaler.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar