lördag 25 juni 2011

Summer of '66.


För 45 år sedan inföll midsommarafton den 24 juni precis som i år. Jag och två av mina ungdomskamrater satt på Bergsgatan 13 i Gränna och söp till det (på den tiden festade vi inte, vi söp, men det är nästan samma sak) inför kvällens förväntade fröjder på festplatsen Åsavallen på Grännaberget.
Min mor och Syrran var i Tyskland.
Vi delade en sjuttiofemma Gordons Dry Gin så rättvist som möjligt och spelade tribello (ibland kallat Bismarck), eftersom det fattades en fjärde man till bridge.
Klockan åtta gick vi uppför trapporna, betalade inträdet och började spana in fruntimmer. En annan av mina goda vänner, numera avliden, berättade om en ensam tjej, som han just hade dansat med. Han pekade ut henne för oss medan han i smått lyriska ordalag redogjorde för diverse förtjänster hos den unga damen i fråga.
Jag bjöd upp henne, och den första replik hon fick höra var ”Spelar ni inte i kväll, Strömer?”
Det gjorde vi inte, trots att vi var rätt hårt bokade sommaren 1966, och lika bra var det, för annars hade jag inte befunnit mig här idag.
Igår kväll var jag uppe på Åsavallen igen. Där finns numera ingen festplats, dansbanan är sedan länge riven liksom alla andra småbyggnader som hörde till, men mina minnen finns kvar. Vi spelade ofta på Grännaberget, och det var alltid roliga spelningar inför en krävande publik.
Just midsommaraftonen 1966 spelade jag inte.
Vem den ensamma unga damen var överlåter jag åt mina läsare själva räkna ut.

Jag har hittat en bild på dansbanan, och jag presenterar den med glädje. Jag fotograferade ur en bok.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar