tisdag 28 maj 2013

Jag och musiken 12.

Vi begav oss till Stockholm trettondagshelgen 1963 för att delta i en talangtävling på Kingside Farsta och även uppträda på Nalen och Kingside Kungsholmen. Vi hade övat de lediga stunder som fanns under julhelgen, men kände oss ändå rejält nervösa och osäkra.
Grabben, som hade styrt med resan och ordnat med spelningarna heter Roland och är äldre bror till Leif Wristel, som tog över trummorna i The Fox Hunters i mars 1963. Det var förresten samme Roland som var dålig på poker.
När vi kom till Kingside Farsta fanns The Noisemen på plats och repade. De hade tre gula Fender Bassman-förstärkare uppställda på rad, och vi blev rejält imponerade. Vi ställde upp vår något simplare utrustning i en annan avdelning och värmde upp med en instrumentalversion av ”Imse Vimse Spindel”, som vi hade plankat efter The Phantoms. Den kunde vi.
Lyssna gärna på den! Nästan likadant lät vi också för 50 år sedan.
Jag hade lagt ner mycket tid för att lyssna in och härma basspelet ton för ton, och kände mig riktigt duktig. Staffan kunde givetvis gitarrspelet, och kompet var det enklaste. Trummisen hade problem med sin teknik, men hittade på något han klarade av på de fyra takternas trumsolo före modulationen.
När vi hade spelat klart hörde vi applåder från en läktare. Det var The Noisemen, som stod däruppe och visade sin uppskattning. Deras sologitarrist hette Janne Schaffer.

Honom stötte vi på igen i april 1964.
Vi hade med oss några polkagrisar, som vi hystade ut till publiken på Nalen, vilket renderade oss lite extra bifall.
Talangtävlingen vann vi inte, och det korades inte mer än segraren, så vi hade bara deltagandet att hänvisa till efter vår stockholmsresa.
På Kingside Kungsholmen satt Jerry Williams, som då var ganska nyetablerad som sångare med The Violents. Han bytte några vänliga ord med oss. Vi träffade honom vid flera tillfällen senare, och ett bestående minne är hans totala avsaknad av divalater.
På Kingside Kungsholmen såg vi för första gången en Jukebox med både bild och ljud. Avgiften av en krona, och jag minns att Gene Vincent med "Be-bop-a-lula" fanns med.
Eftersom vi fick spela efter Kjell Öhman på stora scenen, så kan man tolka det som att hans orkester var förband till oss.
Hur transporten till och från Stockholm gick till har jag glömt. Jag har kollat med trummisen Rendahl, och han tror att vi hade deras Volvo duett. Jocke minns vem som körde bilen, men inte mer.
Vi kunde nu med rent samvete skryta i annonser och på våra affischer med ”Kända från Nalen och Kingside”.
Det kunde inte dom andra banden i trakten runt Jönköping.

Jag och musiken 13 kommer på midsommarafton den 22 juni. Det är oförändrat så, att veckodagarna stämmer med 1963 – för ett halvt sekel sedan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar